Schválila 2. etapu reformy ESO, zaniknúť má 248 úradov

24.04.2013 Bratislava

Bratislava 24. apríla (TASR) - Od 1. októbra 2013 vznikne 72 okresných úradov. Nahradia 248 úradov miestnej štátnej správy, z toho 40 s právnym postavením rozpočtovej organizácie štátu.

Predpokladá to 2. etapa reformy verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa), ktorú dnes schválila vláda. Podľa premiéra Roberta Fica tak vláda urobila krok k tomu, aby sa v miestnej štátnej správe urobil poriadok.

Ministerstvo vnútra SR ako predkladateľ návrhu označil za hlavný cieľ tejto druhej etapy procesu integrácie vytvorenie jednotnej a prehľadnej štruktúry miestnych orgánov štátnej správy sústredením pôsobností vybraných orgánov špecializovanej miestnej štátnej správy do jedného štátneho úradu na miestnej úrovni. "Jednoducho, rozdrobenú miestnu štátnu správu, ktorá bola rozdelená na všeobecnú štátnu správu a špeciálnu štátnu správu dávame dokopy," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD). Dodal, že je to jeden z najpodstatnejších zákonov tohto roka. "Je to odvážne rozhodnutie, pretože pomerne veľa rokov sa miestna štátna správa delila, tentokrát sme sa rozhodli, že opäť urobíme v miestnej štátnej správe poriadok a je tento prístup ministerstva vnútra maximálne vítam," povedal Fico.

Ak návrh schváli aj Národná rada SR, na jeseň sa zrušia obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť sa presunie na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. V Bratislave a v Košiciach bude po jednom okresnom úrade. Fico pripomenul, že ide o významný zákon aj z hľadiska šetrenia verejných financií. "Celkový odhad úspor tejto reformy je takmer 700 miliónov eur," dodal Fico.

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie. Zrušené boli krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie či krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady.
 

Vyberte región